PC BAKOVIĆ

Kako je Sv. Nikola postao djeci omiljeni svetac

Roditelji Sv. Nikole dugo nisu mogli imati djece pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji je rođen u 3. st. u gradu Patari u Maloj Aziji te dobiva ime po stricu biskupu.  Nikola je od ranog djetinjstva volio sve ljude oko sebe čemu su ga naučili njegovi dobri roditelji koji nažalost brzo umiru te Nikola ostaje sam. Nikola je naslijedio bogatstvo svojih roditelja, ali se nije uzoholio te je uvijek imao srca za siromašne i potrebite.

Sv. Nikola je živio u šumi pored jednog sela gdje su živjela bogato-siromašna djeca. Bogata jer su imala roditelje, prijatelje i dovoljno hrane, ali siromašna jer nisu imala igračaka niti obuće, osim jednog para čizmica. Djeca bi te čizmice posebno očistila, ulaštila i stavila na prozor na Nikolin imendan, a Nikola bi navečer prolazio selom i u svaki par čizmica stavio jednostavnu drvenu igračku djeci na poklon. Tradicija se nastavila godinama sve dok Nikola nije ostario kada više nije mogao ići u selo i donositi djeci igračke. Mame ove djece nisu htjele da im djeca budu tužna ako ujutro nađu praznu čizmicu pa su stoga sve mame sela stavila u čizmicu ono što su našla u kući.

Zbog siromaštva djeci nisu mogle ostavljati igračke u čizmice, ali su zato u čizmice stavljale jabuke, orahe, i bombone zamotane u šarene papiriće. Na ovaj način se tradicija ostavljanja poklona u čizmice na Nikolin imendan nastavila sve do danas, a Nikola je ostao poznat kao svetac koji je velikodušno darivao djecu.