PC BAKOVIĆ

Kako Se Proizvode Voćni Sokovi

Kako se proizvodi voćni sok?

Kako bi se potrošaču osigurala najveća moguća razina svježine, sok određenog voća često se obrađuje u zemlji u kojoj se bere odmah nakon branja.

To osigurava da se okus i vrijedni sastojci što više očuvaju. Dugo putovanje razlikuje se ovisno o soku:

Jabuke se, na primjer, sortiraju i prosijavaju odmah nakon berbe, jer će se pažljivo obrađivati ​​samo ono voće koje je potpuno zrelo.

Nakon pranja jabuke se usitne u mlinovima i pretvore u kašu; kaša se lagano pritisne da proizvede sok od jabuke.

Početni rezultat je prirodno mutni sok od jabuke. Ako želimo bistri sok od jabuke, mora se filtrirati.

Ovisno o tome hoće li se voćni sok izrađivati ​​od koncentrata voćnog soka ili ne, voće se prerađuje na sljedeći način: Međufaznim korakom “koncentrata” uklanja se voda iz voćnog soka, koji se zatim dodaje nakon što se transportira u Pfannerovu proizvodnu stanicu.

Da bi se povećao rok trajanja i za skladištenje, sok (sok koji nije iz koncentrata i sok od koncentrata) se zatim pasterizira i čuva u spremnicima dok se ne flašira.

Koja je razlika između 100% prirodnog soka, nektara i napitka od voćnog soka?

100% sok je voćni sok izrađen od 100% “tekućeg voća”, tj. nema dodanih boja, konzervansa ili šećera.

Međutim, voćni sok može se napraviti na dva različita načina.

Postoji sok “koji nije iz koncentrata”, koji se flašira nakon berbe i čuva za kasnije punjenje.

Ako na ambalaži stoji “napravljeno od koncentrata”, tada se voda uklanja iz svježe stisnutog soka pod vakuumskim uvjetima u zemlji proizvodnje.

Koncentrat nalik sirupu pretvara se u voćni sok rekonstitucijom u vodi.

Neko voće prirodno sadrži toliko voćne kiselosti ili voćne kaše da se ne može prodati kao 100% voćni sok; mogu se učiniti ukusnim samo pomoću vode i šećera, i zbog toga se nazivaju voćnim nektarom.

U voćne nektre uključuju se crni ribiz, višnje i banane.

Za voćne nektare potreban je minimalni udio voća, koji je između 25 i 50%, ovisno o vrsti voća. Voćni nektar ne sadrži boje ili konzervanse.

S druge strane, napitak od voćnog soka prije svega je utaživač žeđi, zbog čega mu je potreban veći sadržaj vode.

Plod u ovom slučaju uglavnom služi kao aroma. Sok s gaziranom vodom ponekad se naziva i “špricer”. Ovaj napitak izrađen je od voćnog soka i gazirane mineralne vode.

Početni voćni sok podliježe istim propisima kao i 100% voćni sok. Kvalitetan špricer za jabuke sadrži udio voća 60%.

PFANNER SOKOVI – Dragocjena priroda za dragocjen život!

Korijeni Pfannerova obiteljskog posla sežu u 1856. godinu kada Hermann Pfanner kupuje gostionicu “Gasthaus Hirschen” u Lauterachu – Austrija, uključujući malu pivovaru i destilariju rakije.
Obiteljsko poslovanje oduvijek je obilježavala ljubav prema plodu i velika stručnost kada je riječ o jabukama. Stoga je jabuka “uzvišena” i u samom logo-u.

Pfanner se održava u visokom pogledu izvan granica Europe zbog svoje pedantne proizvodnje voćnih sokova, voćnih nektara i voćnih koncentrata, kao i ledenih čajeva, pića od čaja, vina i finih rakija.

Širok asortiman proizvoda ističe se upečatljivim i funkcionalnim dizajnom, kao i visokom razinom kvalitete u proizvodnom procesu.

Kvaliteta Pfanner sokova očuvana je zagrijavanjem voćnog soka, kako bi mikroorganizmi odgovorni za proces fermentacije u hrani i piću bili onesposobljeni.

Pfanner sokovi griju se dovoljno dugo da spriječe fermentaciju i dovoljno kratko da zadrže okus, miris i vitamine iz voća.

Punjenje proizvoda je takozvani aseptički proces, što znači da je potpuno čist. Ambalaža osigurava proizvodu zaštitu od

kisika i svjetla, što Pfanner proizvodima omogućuje duži rok trajanja.

“Dajemo najveće mogućnosti za proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda pomoću darova prirode. Ljudi, njihove potrebe i u našem slučaju okus, užitak, zdravlje i osvježenje su u središtu. To znači da na svim razinama proizvodnog procesa primjenjujemo najviše standarde kvalitete, koje osiguravamo stalnim praćenjem i kontrolom.”

Započelo je s jabukama i ubrzo postala priča o uspjehu: Pfanner se sada može ponositi na više od 160 godina povijesti i 850 zaposlenika širom Europe. Svake godine tvrtka obrađuje oko 120.000 tona voća u vlastitoj proizvodnji na pet lokacija.

 

Izvori:

– https://www.pfanner.com/en/fruit-facts/how-is-the-fruit-juice-produced/
– https://www.pfanner.com/en/fruit-facts/whats-the-difference-between-100-juice-a-nectar-and-a-fruit-juice-drink/
– http://www.radio8.ba/clanak/p-f-a-n-n-e-r-sokovi-/42026

pfanner sokovi banner priča