PC BAKOVIĆ

NEMA VIŠE TRAGOVA: KAKO PRIKLADNO ČISTITI PROZORE

Jesi ikad proveo/-la 10 minuta u čišćenju prozora, da bi onda shvatio/-la da ima više tragova nego što ih je bilo na početku čišćenja? Unatoč našem najvećem trudu, takve je mrlje teško izbjeći, i nije samo tebi upitno kako oprati prozore bez mrlja. Od toga što koristiti za čišćenje prozora do onoga kako oprati prozore koji su naročito masni, naše upute u pet koraka s korisnim savjetima o čišćenju prozora i trikovima, rezultirat će time da će u vrlo kratkom roku tvoji prozori zabljesnuti.

 

1. Pripremi se za čišćenje prozora

Čišćenje prozora jedan je od onih poslova koji lako možeš predvidjeti. Ali čak i malo prljavštine može utjecati na to koliko svjetla ulazi u tvoj dom, zato temeljito očisti prozor iznutra i izvana, nekoliko puta godišnje, a čak i više ako živiš uz jako prometnu ulicu.

Prije svega: okupi svoje pomagače. Što više ruku, to bolje. Zatim pripremi svoj alat. Evo što se koristi za čišćenje prozora:

  • Suha četka
  • Kanta vruće sapunaste vode ili sprej za čišćenje prozora
  • Velika spužva
  • Brisač/skupljač vode
  • Štavljena koža ili krpica od mikrofibre
  • Papirnati ručnici

 

2. Pripremi prozore za čišćenje

Najbolji način čišćenja prozora bez mrlja koje ostaju je da se odabere oblačan dan, jer izravna sunčeva svjetlost prebrzo osuši prozore, ostavljajući razmazanu površinu. Pripremi svaki prozor prije početka tako da skupiš zavjese ili da spustiš rolete te da ukloniš sve predmete s prozorske klupčice. Zatim uzmi suhu četku i pometi oko kutova prozorskog okvira i oko armatura, tako da odstraniš svu prašinu i prljavštinu.

Pomoću papirnatog ručnika prebriši sve vidljive masne mrlje ili otiske prstiju, prije nego ga baciš u kantu za smeće. Papirnati je ručnik poželjan u ovoj fazi zato što će zaustaviti prijenos masnoće na krpe ili spužve (što može završiti tako da zaustavi širenje po drugim dijelovima površine prozora).

 

3. Kako prati prozore

Sljedeći je korak čišćenje prozorske klupčice, prije nego koristiš spužvu i toplu sapunastu vodu ili sprej za čišćenje prozora da se odstrani sva prljavština s prozora. Ukloni višak vode pomoću brisača – sakupljača vode, tako da kreneš od vrha prozora prema dnu pokretima slova S, da dobiješ najbolje rezultate. Pobrini se da redovno prebrišeš lopaticu brisača pomoću papirnatog ručnika da izbjegneš ponovno razmazivanje prljavštine po prozoru.

 

4. Ukloni svu preostalu vodu

Pomoću vlažne krpe, ukloni ostatke sredstva za čišćenje s prozora kružnim pokretima ili linijama od vrha prozora prema dnu, sve dok cijelo staklo ne postane čisto. Također prebriši okvir prozora i mjesta ispod prozorske klupčice da skineš ostatke prolivenog sredstva koje se možda cijedilo pri čišćenju prozora, prije nego ga potpuno posušiš pomoću papirnatog ručnika.

 

5. Glancanje za visoki sjaj

Najbolji način čišćenja prozora bez mrlja koje ostaju je u laštenju. Neka ti još netko uskoči (dečko, partner, djevojka, ili djeca ako su dovoljno odrasla), uzmi nekoliko krpa od mikrofibre i onda vidite čiji će sjaj biti najveći na kraju.

Sad znaš kako očistiti prozore bez tragova i mrlja, tvoji će prozori blistati kad sunce izađe, a tvoj dom imat će mrvicu više svjetla.

 

Izvor: https://www.zewa.net/hr/cist-dom/ciscenje-doma/nema-vise-tragova-kako-prikladno-cistiti-prozore/

prozori org