PC BAKOVIĆ

7 stvari koje možemo učiniti za naš planet

Biti ekološki svjestan i nije tako teško. Postoji mnogo malih stvari koje svakodnevno mežete raditi, a pomažu očuvanju naše planete. Donosimo vam popis deset aktivnosti koji možete ispuniti svoju obvezu brige za okoliš.

1. Odvajajte otpad i reciklirajte ga

Ovaj savjet i nije nešto novo, no nipošto ga ne smijemo zaobići. Ukoliko razdvajate otpad odmah po njegovu nastanku, to vam neće oduzeti previše vremena, a činite dobro i sebi i drugima. Odličan primjer odvajanja otpada pruža nam otok Krk na kojem u svakoj ulici postoje kontejneri za različite vrste otpada- papir i karton, staklo, PET ambalaža i bio-otpad. Kako stvari trenutno stoje, cijela bi Hrvatska uskoro mogla zbrinjavati otpad po sličnom principu. Jeste li znali da recikliranjem polovine otpada u vašem kućanstvu možete ‘uštedjeti’ i do 1200 kilograma ugljikovog dioksida godišnje? Najbolja stvar kod recikliranja je povratna naknada od 50 lipa koju možete dobiti za plastične i staklene boce, te za limenke čime si možete malo i popraviti kućni budžet.

2. Oprezno trošite vodu

Iako se mnogi nakon napornog dana vole opustiti u pjenušavoj kupki, možda je vrijeme da razmisle o toj navici. Tuširanjem se potroši upola manje vode no kupanjem u kadi. Smanjite li broj pjenušavih kupki, ne samo da ćete uštedjeti vodu, nego i energiju potrebnu za grijanje te iste vode. Postoji još nekoliko sitnica na kojima možete uštedjeti vodu, a već ste zasigurno čuli za njih, pa ćemo vas mi samo malo podsjetiti. Dok četkate zube, zatvorite vodu kako ona ne bi nepotrebno otjecala, a ukoliko vas živcira onaj wc kotlić koji neprestano curi, možda biste ipak trebali kupiti novi jer postoji mogućnost da na taj način dnevno nepotrebno istječe i do 700 litara vode.

3. Zamijenite stare žarulje

Zamjenom jedne obične žarulje od 60 W za tzv. štednu žarulju, ne samo da ćete uštedjeti pri kupovini istih, budući da štedne žarulje traju 10 puta dulje od klasičnih žarulja, već ćete uštedjeti i električnu energiju jer štedne žarulje troše za dvije trećine manje energije od klasičnih, te emitiraju 70 % manje topline.

 

4. Ostavite automobil kod kuće

Ukoliko se ovih dana manje vozite automobilom, razlog su vjerojatno visoke cijene goriva, no činjenica da je vaš automobil ostao garaži pridonosi i zaštiti okoliša i to više no što možete zamisliti. Ukoliko odlučite ostaviti vašeg limenog ljubimca kod kuće samo dva dana u tjednu smanjit ćete emisiju stakleničkih plinova i do 750 kilograma godišnje. Ta dva dana umjesto automobila odlučite se za bicikl ili javni prijevoz, a ukoliko vam ništa od toga ne odgovara, možete se odlučiti i za carpooling koji i kod nas postaje sve popularniji.

5. Gasite svjetla i kućanske aparate

Kakva je korist od svjetla koji gori u prostoriji u kojoj se vi više ne nalazite? Apsolutno nikakva, a šteta je poprilična, barem što se tiče efektivne potrošnje električne energija. Isto tako isključite sve kućanske aparate koje ne koristite, no nije dovoljno da ih samo ugasite, jer i kada su na ‘stand-by modeu’ troše poprilično energije, prema nekim izračunima čak i do 500 kW/h na godinu, što utječe i na vaše račune za električnu energiju. Samo prebrojite sve aparate koji su u vašem stanu u ovom trenu uključeni u struju, a ne koristite ih i sve će vam biti jasno.

6. Koristite baterije koje se mogu ponovno napuniti

Svake se godine proizvede i proda više od 15 milijardi baterija i to mahom jednokratnih alkalnih, a samo se mali broj tih baterija reciklira. Ovakav potez zahtjeva jednokratno ulaganje u punjač i paket od nekoliko punjivih baterija, no ova će vam se investicija višestruko isplatiti , a pomoći ćete i okolišu, jer baterije i dalje spadaju u kategoriju opasnog otpada.

7. Zasadite stablo

Ako imate dvorište, zašto ne biste zasadili stablo? Možda već i jeste, a ni ne znate kakve su koristi od njega. Svi ste dobro upoznati s procesom fotosinteze. Stabla i ostale biljke upijaju ugljikov dioksid, te ga uz pomoć sunčeve svjetlosti pretvaraju u nama prijeko potreban kisik. No, problem je u tome što je danas u svijetu jednostavno premalo biljaka koje se trebaju ‘suprotstaviti’ povećanju koncentracije ugljikovog dioksida. Ono jedno stablo koje biste mogli zasaditi bi u svome životnom vijeku moglo preraditi čak jednu tonu ugljikovog dioksida. Jedno stablo zaista čini razliku.

 

Izvor: dnevnik .hr/vijesti/zanimljivosti/10-stvari-koje-i-vi-mozete-napraviti-za-nas-planet.html