PC BAKOVIĆ
Bogata čokoladna torta

Bogata okusom, kako joj i samo ime govori, ova će torta očarati sve ljubitelje čokolade. Jednostavna za pripremu, sljubljena s kremastim sirom ova će krasotica ukrasiti svaki svečani stol.
Sastojci:
Biskvit:
- 2 žličice Dolcela praška za pecivo
- 70g nezaslađenog kakaa
- Prstohvat soli
- 4 velika jaja
- 270g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 50ml ulja
- 200ml tople vode
- 260g jogurta
- 380g glatkog brašna
Krema:
- 400g tamne čokolade/čokolade za kuhanje
- 175ml slatkog vrhnja za šlag (mliječnog)
- 75g šećera u prahu
- 400g sira
Ostalo:
- 50 ml mlijeka
- 2-3 žlice čokoladnih mrvica za dekoraciju
- malo ulja za premazivanje kalupa
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 170°C, a kalup za tortu promjera 22 cm obložite papirom za pečenje i premažite s malo ulja.
- Pjenjačom zasebno izmiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i sol, a zasebno jaja, šećer, vanilin šećer, ulje, toplu vodu i jogurt. Zatim sve sjedinite i izmiješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu pa prelijte u kalup.
- Pecite oko 60 minuta tj. dok čačkalica koju ubodete u biskvit ne izađe čista. Ohladite u kalupu, zatim izvadite i razrežite na tri jednake kore. Kad se biskvit ohladi pripremite kremu.
- Čokoladu sitno nasjeckajte pa otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. U posudu za miksanje stavite čokoladu, krem sir i šećer i miksajte dok smjesa ne postane kremasta i jednolična. Zatim ulijte ohlađeno vrhnje za šlag i miksajte do željene teksture – krema mora biti svilenkasta i lijepo se razmazivati.
- Odmah složite tortu: Svaku koru namočite s malo mlijeka i premažite kremom, a zatim premažite i cijelu tortu izvana. Pospite čokoladnim mrvicama.
Posluživanje: Poslužite dobro ohlađeno.
Savjet: Po želji možete u smjesu za biskvit umiješati i 2 žlice jake turske kave ili 1 žlicu ruma za domaćinstvo.
Izvor: podravka.hr/recept/240d1e7a-6ef1-11ed-9d15-a6ee60d09cab/bogata-cokoladna-torta