PC BAKOVIĆ

Bogata čokoladna torta

Bogata okusom, kako joj i samo ime govori, ova će torta očarati sve ljubitelje čokolade. Jednostavna za pripremu, sljubljena s kremastim sirom ova će krasotica ukrasiti svaki svečani stol.

 

Sastojci:

Biskvit:

  • 2 žličice Dolcela praška za pecivo
  • 70g nezaslađenog kakaa
  • Prstohvat soli
  • 4 velika jaja
  • 270g šećera
  • 1 Dolcela vanilin šećer
  • 50ml ulja
  • 200ml tople vode
  • 260g jogurta
  • 380g glatkog brašna

 

Krema:

  • 400g tamne čokolade/čokolade za kuhanje
  • 175ml slatkog vrhnja za šlag (mliječnog)
  • 75g šećera u prahu
  • 400g sira

 

Ostalo:

  • 50 ml mlijeka
  • 2-3 žlice čokoladnih mrvica za dekoraciju
  • malo ulja za premazivanje kalupa

 

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 170°C, a kalup za tortu promjera 22 cm obložite papirom za pečenje i premažite s malo ulja.
  2. Pjenjačom zasebno izmiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i sol, a zasebno jaja, šećer, vanilin šećer, ulje, toplu vodu i jogurt. Zatim sve sjedinite i izmiješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu pa prelijte u kalup.
  3. Pecite oko 60 minuta tj. dok čačkalica koju ubodete u biskvit ne izađe čista. Ohladite u kalupu, zatim izvadite i razrežite na tri jednake kore. Kad se biskvit ohladi pripremite kremu.
  4. Čokoladu sitno nasjeckajte pa otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. U posudu za miksanje stavite čokoladu, krem sir i šećer i miksajte dok smjesa ne postane kremasta i jednolična. Zatim ulijte ohlađeno vrhnje za šlag i miksajte do željene teksture – krema mora biti svilenkasta i lijepo se razmazivati.
  5. Odmah složite tortu: Svaku koru namočite s malo mlijeka i premažite kremom, a zatim premažite i cijelu tortu izvana. Pospite čokoladnim mrvicama.

 

Posluživanje: Poslužite dobro ohlađeno.

Savjet: Po želji možete u smjesu za biskvit umiješati i 2 žlice jake turske kave ili 1 žlicu ruma za domaćinstvo.

 

Izvor: podravka.hr/recept/240d1e7a-6ef1-11ed-9d15-a6ee60d09cab/bogata-cokoladna-torta