PC BAKOVIĆ

Kako odabrati gel za tuširanje?

Ako koristite gel za tuširanje, lagani miris ostaje na vašoj koži nakon tuširanja i duže ćete se osjećati svježom i čistom. Što može biti ljepše od tako lagane i ugodno čiste? U ovom članku ne samo da objašnjavamo kako pravilno koristiti gel za tuširanje, već također učite kako odabrati pravi gel za tuširanje i kako ga najbolje primijeniti.

 

 1. dio: Odaberite gel za tuširanje

Odaberite gel za tuširanje koji vam odgovara. Postoje različite vrste gelova za tuširanje, svaki s različitim kvalitetama, mirisima, prednostima i nedostacima. Neki su prikladniji za određene tipove kože od drugih. U ovom ćemo se dijelu prvo pozabaviti kako pronaći pravi gel za tuširanje za vas.

 

Odaberite miris koji vam se sviđa. Tuš je sjajno mjesto za opuštanje i opuštanje, a gel za tuširanje ugodnog mirisa može dodati ovom opuštajućem efektu. Miris vašeg gela za tuširanje može odlučiti hoće li tuš biti prekrasno ili manje prekrasno iskustvo. Evo nekoliko stvari o kojima morate razmišljati:

 • Volite li hladne, osvježavajuće mirise? Potražite gelove za tuširanje s notama limuna, naranče ili drugih agruma. Krastavac ili metvica su također dobri za vas.
 • Volite li opuštajuće mirise? Isprobajte proizvod s kamilicom, lavandom ili ružom.
 • Volite li slatke mirise koji podsjećaju na desert? Kako je s kakaovim maslacem ili vanilijom? Mnogi gelovi za tuširanje s voćnim notama kao što su jagoda ili pasijsko voće također su obično vrlo slatki.

 

Uzmite u obzir ton kože. Različiti tipovi kože imaju različite potrebe, zato biste trebali kupiti gel za tuširanje koji zadovoljava te potrebe. Možda vam više odgovara pranje tijela, što je obično malo više tekućine od gela za tuširanje. Oba se proizvoda koriste na isti način.

 • Ako imate suhu kožu, koristite hidratantni proizvod. Potražite gel za tuširanje sa hranjivim sastojcima i izbjegavajte visoko mirisane. Većina gelova za tuširanje na bočici označava da li su prikladni za suhu kožu.
 • Ako imate normalnu kožu, imate sreće i možete koristiti gotovo svaki gel za tuširanje koji želite. Međutim, imajte na umu da će gelovi za tuširanje za suhu kožu pružiti vašoj koži dodatnu intenzivnu njegu, dok će ih masna koža malo osušiti. Također možete koristiti pranje tijela.
 • Ako imate masnu kožu, možete koristiti većinu gelova za tuširanje, ali trebali biste razmotriti posebno one koji imaju razjašnjavajuća svojstva ili su posebno dizajnirani za vaš tip kože.

 

Uzmite u obzir alergije i preosjetljivost. To što imate osjetljivu kožu i učestale osipe ne znači da uopće ne možete koristiti gel za tuširanje. Mnogo je stvari koje mogu pridonijeti vašim alergijskim reakcijama, poput parfema i određenih kemikalija. Kad odabirete svoj gel za tuširanje, potražite proizvod koji nema mirisa i koji je najbolje izrađen od prirodnih i organskih proizvoda.

 • Natrijev lauril sulfat tvar je koja stvara najviše pjene, ali neki ljudi su alergični na nju. Možda je to i kod tebe. Isprobajte gel za tuširanje koji ne sadrži natrijev lauril sulfat.

 

Ako želite, koristite piling gel za tuširanje. Neki gelovi za tuširanje sadrže ljuštenje zrna, koje se mogu koristiti za ribanje mrtvih stanica kože, tako da se nakon toga vaša koža osjeća mekom i nježnom. Piling gel za tuširanje može sadržavati razne vrste organskih abraziva, poput školjaka mljevenog oraha, koštica voća, badema, zobene pahuljice, morske soli i šećera. Međutim, može sadržavati i umjetne abrazive poput mikro perlica.

 • Studije su pokazale da su mikro-kuglice, obično izrađene od plastike, vrlo štetne za okoliš i ekosustav, jer se iz uobičajenih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda ne mogu filtrirati.

 

Nabavite višenamjenski gel za tuširanje. Postoje gelovi za tuširanje koji se mogu koristiti ne samo za tijelo, već i za kosu. Ako želite uštedjeti malo novca i imati manje boca pod tušem, potražite proizvod koji kaže 2-u-1 ili 3-in-1. Ispod je obično ono za što ga možete koristiti, poput gela za tuširanje, šampona i kupke s mjehurićima. Evo još nekoliko ideja:

 • Iako je moguće brijati noge gelom za tuširanje, gelovi za tuširanje ne njeguju i štite kožu, kao ni gelovi za brijanje.
 • Ne preporučuje se uporaba gela za tuširanje za kosu, osim ako na boci nije izričito navedeno da je prikladan za njega. Većina gelova za tuširanje previše isušuje kosu.
 • Moguće je koristiti gel za tuširanje kao kupku s mjehurićima, iako se također vjerojatno neće pjeniti. Ako želite pravilno napraviti pjenu, prethodno izmiješajte gel za tuširanje s bjelančevinom ili nekim glicerinom. Ulijte ga u dolaznu vodu i pomičite ga tako da se posebno dobro pjeni.

 

 1. dio: Izaberite spužvu

Odlučite se za “alat” za nanošenje gela za tuširanje. Za razliku od sapuna, gel za tuširanje je tekuć, pa se nije tako lako namazati po tijelu bez kapanja. U ovom smo odjeljku opisali kako ga je najbolje nanijeti na kožu.

Koristite spužvu. Budući da su spužve vrlo porozne, stvaraju puno pjene. Također su vrlo nježni na vašoj koži. Postoje dvije vrste spužvi: sintetičke plastične spužve i prirodne spužve.

 • Sintetske spužve izrađene su od plastike i mogu biti svih oblika i veličina. Obično su mekše od prirodnih spužvi.
 • Prirodne spužve prirodni su proizvodi i uglavnom smeđi ili bež. Za razliku od drugih spužva i lufova, oni sadrže prirodne enzime koji sprečavaju rast bakterija i plijesni. Oni su također hipoalergeni.

 

Koristite luf ili pouf. Možete kupiti mrežasti pouf ili prirodnu cjevastu loofah spužvu. Oboje su dobri za piling kože, ali poufovi su na koži nježniji od lufova.

 • Poufovi se isporučuju u raznim bojama. Uglavnom su izrađeni od plastike, ali možete ih dobiti i od prirodnih vlakana poput bambusa. Mekani su i nježni na koži i stvaraju puno pjene.
 • Prirodne lufne su cjevaste spužve koje se izrađuju od biljke luofah. Oni su vlaknasti i imaju hrapavu strukturu, pa su idealni za uklanjanje mrtvih stanica kože.

 

Koristite krpe ili rukavice za pranje. Za nanošenje gela za tuširanje možete upotrijebiti i jednostavnu krpu ili rukavicu za pranje. Ne pjevaju se tako dobro, ali udaljenost između ruku i tijela je vrlo mala i možete masirati kožu dok se tuširate.

 • U osnovi su suknje manji ručnici. U stvari možete koristiti bilo koji ručnik kao krpu. Ne proizvode puno pjene, ali ih se vrlo lako čisti – možete ih oprati s ostatkom rublja.
 • Rukavice od lufa su pravokutne suknje koje možete povući na ruku. Izrađene su od tkanine s jedne strane i lufane na drugoj strani (istog materijala od kojeg su izrađene i druge prirodne lufte).

 

Dobro pazite na svoje spužve. Bez obzira koju spužvu koristite, morate je redovito čistiti i sušiti, jer u protivnom na njoj mogu rasti bakterije koje bi mogle prouzročiti infekcije kože. Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pustite da se vaš spužvasti zrak osuši. Nakon korištenja spužve, trebate je isprati, a zatim objesiti iz tuša i dalje od vlažnog zraka da se osuši. Prije ponovne uporabe pustite da se potpuno osuši.
 • Stavite prirodne spužve u mikrovalnu. Provjerite je li vaša prirodna spužva ili lufa vlažna i stavite je u mikrovalnu pećnicu na oko 20 sekundi da biste ubili bakterije. Nemojte to pokušati plastičnom spužvom, već je stavite na sunce da se osuši.
 • Izbelite spužvu. Stavite spužvu u izbjeljivač razrijeđen vodom. Otopina treba sadržavati oko pet posto izbjeljivača.
 • Operite svoju krpu. Ako kao rublje koristite mali ručnik, jednostavno ga možete baciti u pranje na 60 stupnjeva. Spužve ne spadaju u sušilicu.
 • Redovito mijenjajte svoje spužve. Poufove i lufove treba zamijeniti nakon tri tjedna, spužve nakon otprilike šest do osam tjedana.

 

Savjet

Eksperimentirajte s različitim mirisima i markama dok ne pronađete svoj omiljeni.

Koristite osvježavajuće i voćne mirise ljeti i tople i slatke mirise u hladnijim zimskim mjesecima.

Spužve i lufovi obično su abrazivniji od krpa. Također se pjene bolje.

Krpe su mekše i nježnije od spužva. Možda se također ne pjenu, ali ih se lakše čisti.

 

Izvor:  https://hr.observatoriodepaliativos.org/Duschgel-verwenden-1095