PC BAKOVIĆ

Paulaner Pivo - Prava Njemačka Kvaliteta

Pivo njemački “Paulaner” svjesno poznat cijelom svijetu. On ima dugu povijest i slavnu sadašnjost. Ovo pivo je član Velike münchenske šestorke, koja je uključena u popis onih sorti koje mogu sudjelovati na godišnjem bavarskom Oktoberfestu. Marka Paulaner je u Njemačkoj 2010. postala osma po prodaji – 223 milijuna litara piva. U ovom ćemo članku objasniti zašto je redovnik na etiketi ovog pića i otkriva zanimljivu povijest ove marke. Što čini Paulaner? Koja su okusna svojstva pića?

Rođenje piva “Paulaner”

Princ Bavarske, Maksimilijan I., pozvao je 1627. godine franjevačke redovnike u svoje zemlje za duhovno prosvjetljenje njegovih podanika. Minoritska braća stigla su iz Italije. Oni su pripadali franjevačkoj zajednici u Kalabriji. Redovnici su zvani po imenu svog osnivača, ali na njemačkom. Paulineri su, naravno, strogo čuvali postove. Ali u hladnim klimatskim uvjetima, potrebne su im kalorije. Stoga su počeli kuhati pivo. Prvo piće vidjelo je svjetlo u samostanu Noydek ob der Ay u tisuću šest stotina trideset četvrte godine, već sedam godina nakon dolaska redovnika iz Italije. Paulaner pivo proizvedeno je od pšenice i odlikuje se visokim udjelom kalorija i alkohola (oko osam do devet posto). Isprva je napravljen isključivo za internu uporabu u dane posta, kada je redovnicima bilo dopušteno jesti samo kruh.

“Paulaner” (pivo): proizvođač

Uskoro su redovnici počeli prodavati višak proizvedenog pića lokalnim stanovnicima. Novac je otišao na održavanje samostana. Prvo pivo proizvedeno za prodaju nazvalo se „Salvator“ (od latinskog „spasitelj“) zbog njegove nutritivne vrijednosti. Da, i sadržaj alkohola u piću bio je značajan. Vjeruje se da je “Spasitelj” od pavlanskih redovnika doveo do pojave jake vrste pivskog piva, poštovanog u cijeloj Njemačkoj. U samostanu je cvjetala trgovina. Na to ukazuju neizravni podaci. Tako je 1635. godine Ured gradonačelnika Münchena primio kolektivnu tužbu udruženja pivovara. Masters je tvrdio da je nemoguće proizvesti piće za prodaju bez članstva u radionici. No, prigovor je ostao bez odgovora, gradske vlasti nisu htjele sukobiti s samostanom. Kada su, početkom devetnaestog stoljeća, svjetovne vlasti počele birati crkvene zemljišne posjede, bavarska pivara po imenu Franz Xavier Zacherl otkupila je sva prava za proizvodnju Salvator-a. Ali monaška prošlost pića zaglavljena u etiketi. Na njoj je prikazan utemeljitelj zajednice, sveti Franjo Paulsky. Nakon retka preuzimanja i spajanja Osnovana je tvrtka Brau Holding International AG. Ne proizvodi samo pivo Paulaner, već i poznati Heineken brand pjenastog pića.

Posebne sorte (Salvator i Oktoberfest)

Prijeđimo s teorije na degustaciju piva Paulaner. Započnite poznanstvo najbolje s najstarijom sortom. Pivo “Paulaner Salvator” smatra se prvim povijesno dokumentiranim doppelbokom u svijetu. Redovnici manastira Noydek ob der Au očito su se pridržavali dekreta Bavarske od 1516. godine, prema kojem se u proizvodnji pića koriste samo tri komponente – slad, hmelj i voda. Pivo proizvedeno prema ovom drevnom receptu ima snagu od 7,9%. U njegovoj proizvodnji koristi se donja fermentacija. Piće je boje kestena, uporne i visoke pjene s karamelnim nijansama, zavodljive arome čokolade i bogatog okusa, što povoljno ističe najbolji Münchenski slad. Druga vrsta piva – Paulaner Oktoberfest – prethodno je proizvedena isključivo za ovaj jesenski odmor. To je sjajno piće snage od šest posto. Zbog svog profinjenog i skladnog okusa naziva se “bavarski šampanjac”.

Sorte pšenice

Tvrtka trenutno proizvodi četrnaest marki proizvoda. Najpopularniji u Njemačkoj (i inozemstvu) je svjetlo pšenično pivo “Paulaner” nefiltrirano. Ovo piće može se klasificirati kao njemački ale. Pivo je jantarne boje, gustoće – dvanaest i pol posto, snage – 5,5%.

Paulaner Hefe-Weißbier Naturtrüb proizvodi se vrhunskom fermentacijom. Zbog nepostojanja filtracije u piću, očuvan je izvorni okus i vitamini. Okus ovog piva je uravnotežen između slatkoće i gorčine. Hop se dodaje samo malo.

Kristallklar je manje popularno pšenično pivo. To je ujedno i boja svijetlog jantara, ali piće se filtrira. Ljubitelji tamnih sorti preporučuju probati “Dunkel”. Pečeni slad daje piću kestenjastu boju. Ovo pivo je nefiltrirano. Uz pšenicu, bogatu bjelančevinama, u njegovo stvaranje sudjeluje ječam. Postoje još dvije vrste koje se razlikuju od svojih kolega samo po snazi: “Light” (3,2%) i “Non-alcoholic”.

Sorte ječma

Takvo pivo “Paulaner” nastalo je prema tradicionalnoj Münchenskoj tehnologiji, pa se u brandu koristi riječ Münchner. Izvorni pakao je tipično bavarsko jantarno pivo koje fermentira dno. Njegova tvrđava gotovo je pala za pet posto. Klasi vrhunskih pića je “Original Urtip”. Ovo pivo ima svijetlo jantarnu boju, debljine dvanaest i pol posto i tvrđavu od 5,5 posto. Proizvodi se metodom fermentacije na dnu. Stvaranjem ove marke koristi se drobljeni slad (metoda dvostrukog gnječenja), što piće čini karakterističnim zlatnim nijansama. Postoji samo trag hmelja u okusu. Ovo je prekrasna kombinacija slatkih i pomalo gorkih nota. “Original München Dunkel” – vrlo lijepo tamno pivo s tvrđavom od pet stupnjeva. U ovoj seriji postoje i marke s niskim sadržajem alkohola ili bez nje uopće.

 

Izvor: https://hr.puntomarinero.com/paulaner-beer-real-german-quality/