PC BAKOVIĆ

Modna Enciklopedija: Povijest Kišobrana

Riječ “umbrella” (kišobran) dolazi od latinske riječi “umbra”, što znači hlad ili sjena. Domovina im je drevna Kina pa kineski narod uz kišobran vezuje duga povijest, ali i duboki osjećaji. Ubrzo nakon nastanka, dobio je simboličko značenje te je označavao pripadnost plemstvu i moć. Kišobrani stvoreni u vrijeme dinastije Wei nisu se koristili samo kao zaštita od sunca, već su papirnate kišobrane premazali voskom i lakirali ih kako bi ih mogli upotrebljavati i za kišu.
Iz Kine je kišobran donesen u Japan i Koreu, a potom putem svile u Perziju te na Zapad. U staroj Grčkoj kišobran je neophodan modni dodatak koji ima i religijsko značenje. Nosile su ga žene, dok je muškarac koji ga nosi smatran pomalo ženskastim. U svojim djelima spominje ga i Aristofan.
Vjeruje se da je u Rim stigao posredstvom Etrušćana. Osim u svakodnevnom životu, našao je svoje mjesto i u djelima rimskih klasika.

Početkom 16. stoljeća kišobran je postao popularan u zapadnom svijetu. U početku se smatrao predmetom prikladnim samo za žene. Zatim ga je pisac i putnik Perzijom, Jonas Hanway (1712- 1786) nosio i upotrebljavao u Engleskoj tridesetih godina i popularizirao ga među muškarcima.
Prva prodavaonica kišobrana zvala se “James Smith i sinovi”. Otvorena je 1830. i još uvijek se nalazi u Oxfordskoj ulici 53 u Londonu.

Prvi europski kišobrani bili su napravljeni od drva ili kitovih kostiju i pokriveni kožom ili nauljenom tkaninom. Obrtnici su napravili savijene ručke na kišobranu od tvrdog drva kao što je ebanovina i bili su dobro plaćeni za svoj trud.

1852. godine Samuel Fox je izumio kišobran s čeličnom konstrukcijom, a 1885. afričko- američki pronalazač W. C. Carter patentirao je stalak za kišobrane.
Nakon toga, skoro jedno stoljeće kasnije, čvrsti, sklopivi kišobrani bili su sljedeća veća tehnička inovacija u proizvodnji kišobrana.

Danas se kišobrani izrađuju od plastificiranih materijala i najlona, a rebra i okviri se umjesto od drveta izrađuju od laganih metala.

 

Izvor: index .hr/rouge/clanak/modna-enciklopedija-povijest-kisobrana/579028.aspx