PC BAKOVIĆ

Prednosti bezglutenske hrane

Bezglutenska prehrana postala je popularan trend u posljednjih nekoliko godina. Bezglutenska hrana može se naći u sve više i više trgovina, ali većina ljudi još uvijek ne zna o čemu se točno radi kada je riječ o zdravstvenim prednostima prehrane bez glutena. Stoga ako vas zanima zašto prijeći na bezglutensku hranu, evo objašnjenja.

 

Što je gluten?

Gluten je u osnovi poseban tip proteina koji se nalazi u hrani kao što su određene žitarice. Jedna od glavnih svrha glutena je zadržati elastičnost hrane tijekom fermentacijske faze proizvodnje. Gluten čini kruh mekim i elastičnim, te sprječava da druga hrana postane ljepljiva, slična tijestu.

 

Zašto je bezglutenska hrana iznenada tako popularna?

Nedavnim porastom ljudi s dijagnozom celijakije i osjetljivosti na gluten, počelo se više istraživati ideju prehrane bezglutenskom hranom. Liječnici i stručnjaci sa svih strana prehrambenog spektra, uključujući stručnjake za mršavljenje, bariatrične liječnike i dijetetičare, počeli su obraćati više pozornosti na gluten i njegovu ulogu u prehrani.

Dijeta bez glutena može imati različite zdravstvene prednosti, kao što su poboljšanje razine kolesterola, promicanje probavnog zdravlja i povećanje razine energije ako imate netrpeljivost na gluten.

Ako se odlučite krenuti hraniti bezglutenskom hranom, zapravo uklanjate razne nezdrave namirnice iz vaše prehrane. Na primjer, pržena hrana ne bi bila dopuštena, a deserti s visokim udjelom šećera i masnoća bili bi potpuno uklonjeni iz vaše prehrane.

 

Prednosti izbjegavanja “obrađenih” namirnica

Mnoge namirnice koje se obrađuju i koje su dostupne za kupnju sadrže puno glutena, što je u osnovi nezdravo za vas. Previše procesirana hrana je loša za tijelo jer sadrži kemikalije i umjetne okuse. Ako prijeđete na bezglutensku hranu, u vašoj prehrani odmah će se naći više voća i povrća, ako ništa onda zato jer su jedni od samo nekoliko izvora hrane koji nisu škrobni i koji su gotovo potpuno bez glutena.

Jedući samo hranu bez glutena, također ćete ukloniti nezdrava ulja iz vaše prehrane, kao i nezdrave ugljikohidrate koji se nalaze u pekarskim proizvodima poput kruha, krafni ili kolača.

Uklanjanje glutena i konzumiranje bezglutenske hrane može pomoći smanjiti rizik od bolesti srca, određenih vrsta raka i drugih zdravstvenih problema, poput dijabetesa.

Bezglutenska prehrana također može pomoći vašem tijelu boriti se protiv virusa i bakterija, zato što će mnoge namirnice koje jedete biti pune antioksidansa i bitnih vitamina i minerala.

Izvor: prirodaidrustvo .hr/savjeti/zdravlje/zasto-izbjegavati-gluten-prednosti-bezglutenske-hrane