PC BAKOVIĆ
Recept: Domaći ajvar

Sastojci:
- 30 kg crvene rog paprike
- 9 kg ljubičastih patlidžana
- 2,5 – 3l suncokretovog ulja
- 3 glavice češnjaka
- 9-10 žlica soli
- 5 žlica alkoholnog octa
- 1-2 žlice šećera (po potrebi)
- Nekoliko ljutih papričica (po želji)
Priprema:
- Cijele paprike i patlidžane operite, posušite i stavite peći. Pripazite da paprike ne izgore. Pečeno povrće stavljajte u posudu i pokrijte plastičnom vrećicom te pustite da se upari nekih 15-20 min. Dobro očistite paprike od sjemenki i kožice. Patlidžanima također uklonite kožu, a po želji i sjemenke.
- Očišćeno povrće ostavite na cjediljki ili u obješenoj gazi najbolje preko noći da se dobro ocijedi. Idući dan sameljite paprike i patlidžane na mašini za meso.
- U posudu u kojoj ćete kuhati ajvar prvo dodajte ulje da prekrije dno, a zatim samljeveno povrće. Kuhajte ga neprestano miješajući na srednje jakoj vatri, a ulje dolijevajte svakih 20-ak minuta po 2-3 dcl.
- Nakon otprilike sat vremena dodajte sitno nasjeckani češnjak. Ne morate odmah dodati cijelu količinu, dodajte ga postupno pa kušajte u međuvremenu.
- Sol možete početi dodavati pomalo zadnjih 30-45 min, a ocat i ljute papričice dodajte zadnjih 15-ak minuta. Šećer također možete dodati pred kraj ako vam se čini da ajvaru fali malo slatkoće.
- Ajvar je kuhan nakon 2 do maksimalno 3 sata, odnosno kada se vidi dno posude kada prođete kuhačom. Kada je kuhan, stavljajte ga u vruće sterilizirane staklenke, odmah zatvorite, okrenite naopako na 10-ak minuta kako bi se stvorio podtlak i pustite da se ohlade do kraja.
Izvor: gastro.24sata.hr/kolumne/jeste-li-znali-10-savjeta-za-najkremastiji-peceni-ajvar-21958