PC BAKOVIĆ
(Recept) Fokača: Pogača s maslinama

Fokača (focaccia) je tanka pogača s maslinovim uljem i maslinama, koja se pravi u mediteranskim zemljama, posebno u Italiji. Osnovu čini tijesto za kruh ili pizzu, ali se obavezno pravi s maslinovim uljem i dodaje neki mediteranski začin: ružmarin, origano, majčina dušica, češnjak, sušena rajčica, sir, srdele…
SASTOJCI:
- 25 g svježeg kvasca
- 400 g brašna
- 15-20 maslina
- 5 žlica maslinova ulja
- 1,5 dl tople vode
- sol
- mediteranski začini po želji
PRIPREMA
- Zdrobljeni kvasac umiješajte u malo tople vode i ostavite da odstoji desetak minuta.
- U posudu za miješanje stavite brašno, napravite u sredini udubljenje, dodajte sol, smjesu s kvascem, dvije žlice maslinova ulja i toplu vodu. Mijesite10-15 minuta.
- Tijesto premjestite u drugu posudu obloženu kuhinjskom krpom posutom brašnom. Ostavite na toplom dva do dva i pol sata da se masa udvostruči.
- Zatim dodajte pola maslina (isjeckanih), pa tijesto ponovno kratko promijesite, razvaljajte i stavite u podmazani okrugli lim.
- Prekrijte ga vlažnom salvetom i ostavite da stoji još 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Tijesto na više mjesta probušite vilicom ili prstom, rasporedite preostale masline i premažite preostalim maslinovim uljem.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva, pa smanjite na 180.
- Pecite oko 25 minuta, a zatim fokaču izvadite iz pećnice i ohladite na rešetki.
Izvor: kuhaj .story .hr/recepti/prilozi/fokaca-pogaca-s-maslinama/