PC BAKOVIĆ

Recept: Kremasti umak od šampinjona

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 1 poriluk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 2 prstohvata soli
  • malo svježe mljevenog crnog papra
  • 100 ml bijelog vina
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • maslinovo ulje
  • grančica svježeg peršina

 

Priprema:

  1. Šampinjone dobro iščetkajte kako biste odstranili eventualne ostatke zemlje (nemojte ih prati) pa ih narežite na ploške. Poriluk operite, posušite te ga narežite na tanke kolutiće.
  2. U široku zagrijanu posudu ulijte maslinovo ulje, 2 drobljena režnja češnjaka, dodajte timijan pa lagano zapržite (pazite da češnjak ne zagori). Potom dodajte poriluk koji pirjajte na srednje jakoj vatri oko 7-8 minuta, odnosno dok ne omekša.
  3. Dodajte šampinjone te nastavite pirjati još 10 minuta dok šampinjoni ne omekšaju i ne ispuste tekućinu. Podlijte vinom i pirjajte dok alkohol ne ispari i tekućina se ne reducira.
  4. Posolite i popaprite pa dodajte slatko vrhnje i kuhajte još 5 minuta dok se umak lijepo ne poveže.
  5. Umak pospite sitno sjeckanim peršinom i poslužite. Prelijte ga po tostiranom kruhu, njime prelijte omiljenu tjesteninu ili ga poslužite uz pečena pileća prsa i drugo pečeno meso.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr/clanak/recept-za-fini-umak-od-sampinjona—544226.html