PC BAKOVIĆ
Recept: Kremasti umak od šampinjona

Sastojci:
- 500 g šampinjona
- 1 poriluk
- 2 režnja češnjaka
- 2 grančice svježeg timijana
- 2 prstohvata soli
- malo svježe mljevenog crnog papra
- 100 ml bijelog vina
- 200 ml slatkog vrhnja
- maslinovo ulje
- grančica svježeg peršina
Priprema:
- Šampinjone dobro iščetkajte kako biste odstranili eventualne ostatke zemlje (nemojte ih prati) pa ih narežite na ploške. Poriluk operite, posušite te ga narežite na tanke kolutiće.
- U široku zagrijanu posudu ulijte maslinovo ulje, 2 drobljena režnja češnjaka, dodajte timijan pa lagano zapržite (pazite da češnjak ne zagori). Potom dodajte poriluk koji pirjajte na srednje jakoj vatri oko 7-8 minuta, odnosno dok ne omekša.
- Dodajte šampinjone te nastavite pirjati još 10 minuta dok šampinjoni ne omekšaju i ne ispuste tekućinu. Podlijte vinom i pirjajte dok alkohol ne ispari i tekućina se ne reducira.
- Posolite i popaprite pa dodajte slatko vrhnje i kuhajte još 5 minuta dok se umak lijepo ne poveže.
- Umak pospite sitno sjeckanim peršinom i poslužite. Prelijte ga po tostiranom kruhu, njime prelijte omiljenu tjesteninu ili ga poslužite uz pečena pileća prsa i drugo pečeno meso.
Izvor: punkufer.dnevnik.hr/clanak/recept-za-fini-umak-od-sampinjona—544226.html