PC BAKOVIĆ

Recept: Odresci s umakom i povrćem

Odreske u kombinaciji mesa i tikvica s umakom od crnog vina poslužite uz kuhane štapiće mrkve i mahuna.

Vrijeme pripreme: 45 min

 

SASTOJCI

  • 1 Fant za kosani odrezak
  • 150g tikvica
  • 500g miješanog mljevenog mesa (svinjetina, teletina)
  • 1/4 žličice Vegeta Maestro Majčina dušica
  • ulje za pečenje
  • 300g mrkve
  • 500g tankih zelenih mahuna
  • sol
  • 2 žlice maslinova ulja

Za umak:

  • 150ml crnog vina
  • 150 ml aceta balsamica
  • 3 žlice šećera
  • 2 češnja češnjaka

 

PRIPREMA

  1. Sadržaj vrećice Fanta pomiješajte sa 150 ml mlake vode i ostavite nekoliko minuta.
  2. Tikvice naribajte na krupni ribež i malo posolite. Mljevenom mesu dodajte pripremljeni Fant, tikvice kojima ste dobro istisnuli višak tekućine i timijan. Smjesu dobro promiješajte i oblikujte odreske.
  3. U posoljenoj vodi skuhajte mrkvu narezanu na štapiće i mahune, zatim ocijedite i prelijte maslinovim uljem.
  4. Za umak zagrijte crno vino i aceto balsamico, dodajte šećer, češnjak i kuhajte na laganoj vatri. Kad se umak reducira napola, maknite ga s vatre i ostavite sa strane.
  5. Odreske stavite na zagrijano ulje u tavi i popržite na laganoj vatri do rumene boje.

 

Posluživanje: Poslužite ih s povrćem i prelivene umakom.

Savjet: Aceto balsamico ocat je bogatog i slatkasto kiselog okusa.Njegovim dodavanjem smanjiti ćete količinu soli u hrani jer kiseline naglašavaju osjećaj slanosti.

 

Izvor: podravka.hr/recept/805cb7da-6390-11eb-a75b-0242ac120033/odresci-s-umakom-i-povrcem