PC BAKOVIĆ
Recept: Odresci s umakom i povrćem

Odreske u kombinaciji mesa i tikvica s umakom od crnog vina poslužite uz kuhane štapiće mrkve i mahuna.
Vrijeme pripreme: 45 min
SASTOJCI
- 1 Fant za kosani odrezak
- 150g tikvica
- 500g miješanog mljevenog mesa (svinjetina, teletina)
- 1/4 žličice Vegeta Maestro Majčina dušica
- ulje za pečenje
- 300g mrkve
- 500g tankih zelenih mahuna
- sol
- 2 žlice maslinova ulja
Za umak:
- 150ml crnog vina
- 150 ml aceta balsamica
- 3 žlice šećera
- 2 češnja češnjaka
PRIPREMA
- Sadržaj vrećice Fanta pomiješajte sa 150 ml mlake vode i ostavite nekoliko minuta.
- Tikvice naribajte na krupni ribež i malo posolite. Mljevenom mesu dodajte pripremljeni Fant, tikvice kojima ste dobro istisnuli višak tekućine i timijan. Smjesu dobro promiješajte i oblikujte odreske.
- U posoljenoj vodi skuhajte mrkvu narezanu na štapiće i mahune, zatim ocijedite i prelijte maslinovim uljem.
- Za umak zagrijte crno vino i aceto balsamico, dodajte šećer, češnjak i kuhajte na laganoj vatri. Kad se umak reducira napola, maknite ga s vatre i ostavite sa strane.
- Odreske stavite na zagrijano ulje u tavi i popržite na laganoj vatri do rumene boje.
Posluživanje: Poslužite ih s povrćem i prelivene umakom.
Savjet: Aceto balsamico ocat je bogatog i slatkasto kiselog okusa.Njegovim dodavanjem smanjiti ćete količinu soli u hrani jer kiseline naglašavaju osjećaj slanosti.
Izvor: podravka.hr/recept/805cb7da-6390-11eb-a75b-0242ac120033/odresci-s-umakom-i-povrcem