PC BAKOVIĆ
Recept: Torta od oraha

SASTOJCI
Biskvit
- Maslac, sobne temperature 225 g
- Šećer 180 g
- Jaja, L veličine 4 kom
- Glatko brašno 180 g
- Prašak za pecivo 12 g
- Sol 1/4 žl
- Mljeveni orasi 100 g
- Mlijeko 50 ml
- Cimet, po želji 1 žl
Krema od sira
- ABC svježi krem sir 600 g
- Šećer u prahu 150 g
- Maslac, sobne temperature 250 g
- Ekstrakt vanilije 2 žl
Dodatno
- Krupno sjeckani orasi za dekoraciju
- Polovice oraha za dekoraciju
PRIPREMA
Biskvit
- Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa promjera 20 cm. Svakom kalupu na dno postavite papir za pečenje a rubove namastite.
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac sobne temperature i šećer pa ih mikserom izradite.
- Sada dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, mljevene orahe i cimet.
- Dodajte suhe sastojke smjesi maslaca i šećera. Kratko povežite mikserom. Na kraju dodajte mlijeko te sve povežite.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u oba kalupa.
- Biskvite pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvite ostavite u kalupima 10-ak minuta te ih potom izvadite na rešetku za hlađenje i ostavite da se ohlade.
Krema
- Maslac sobne temperature i šećer u prahu izradite mikserom dok ne postanu kremasti i povezani. Sada dodajte ABC sirni namaz te izradite kremu. Na kraju umiješajte ekstrakt vanilije. Krema je odmah spremna za korištenje.
Slaganje
- Na stalak za torte postavite prvi biskvit. Ako vam je neravna površina prethodno je poravnajte nazubljenim nožem.
- Na prvi biskvit postavite kremu, oko 5 žlica kreme je dovoljno.
- Sada postavite drugi biskvit (prethodno poravnat) te cijelu tortu obložite kremom.
- Tortu ukrasite krupno sjeckanim orasima te polovicama oraha.
- Ohladite najmanje 2 sata prije posluživanja.
Izvor: abcsir.hr/recept/torta-od-oraha/