PC BAKOVIĆ
Recept: Zobena kaša s jabukom i cimetom

Sastojci za 2 osobe:
- 1 žlica chia sjemenki + oko 4 žlice vode
- 1 jabuka
- 1 ravna žličica cimeta
- Oko 100 – 150 ml vode za kuhanje jabuke
- 500 ml zobenog ili bademovog (nezaslađenog) mlijeka
- 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
- Prstohvat cimeta
- 1 žlica meda
- Ploškice jabuke za dekoraciju
- Sjeckani bademi za dekoraciju
Priprema:
- Namočite chia sjemenke da nabubre dok pripremate kašicu. Sjemenke stavite u zdjelicu, prelijte s malo vode, dobro promiješajte i ostavite 10-ak minuta (dok pripremate kašu). Još koji put tijekom bubrenja ih promiješajte da se ne slijepe.
- Jabuke ogulite i narežite na kockice te stavite kuhati u manji lončić s oko 1 dl vode i žličicom cimeta. Poklopljeno kuhajte oko 10 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Pripazite da jabuke ne ostanu bez vode, po potrebi dodajte još malo.
- Omekšane jabuke izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu u pire (po potrebi dodati još malo vode da bude kašasto).
- Paralelno uz kuhanje jabuka za pire, skuhajte i zobene. Ugrijte zobeno ili bademovo mlijeko do vrenja. Kad zakipi, dodajte zobene pahuljice. Kuhati do željene gustoće na umjerenoj do laganoj vatri oko 10-ak minuta, uz povremeno miješanje i pazeći da ne iskipi.
- Ugasiti vatru pa dodati prstohvat cimeta, med i nabubrile chia sjemenke. Sve promiješati pa prebaciti u zdjelice.
- U svaku zdjelicu dodati par žlica pripremljenog pirea od jabuka, ploškice jabuka i sjeckane bademe.
Ova zobena kaša može se raditi i bez pirea od jabuka, umjesto njega možete samo nasjeckati jabuku u gotovu kašu.
Izvor: https://www .fitness .com .hr/prehrana/planirana-prehrana/10-recepata-za-pripremu-zobene-kase.aspx