PC BAKOVIĆ

Recept: Zobena kaša s jabukom i cimetom

Sastojci za 2 osobe:

  • 1 žlica chia sjemenki + oko 4 žlice vode
  • 1 jabuka
  • 1 ravna žličica cimeta
  • Oko 100 – 150 ml vode za kuhanje jabuke
  • 500 ml zobenog ili bademovog (nezaslađenog) mlijeka
  • 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
  • Prstohvat cimeta
  • 1 žlica meda
  • Ploškice jabuke za dekoraciju
  • Sjeckani bademi za dekoraciju

 

Priprema:

  1. Namočite chia sjemenke da nabubre dok pripremate kašicu. Sjemenke stavite u zdjelicu, prelijte s malo vode, dobro promiješajte  i ostavite 10-ak minuta (dok pripremate kašu). Još koji put tijekom bubrenja ih promiješajte da se ne slijepe.
  2. Jabuke ogulite i narežite na kockice te stavite kuhati u manji lončić s oko 1 dl vode i žličicom cimeta. Poklopljeno kuhajte oko 10 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Pripazite da jabuke ne ostanu bez vode, po potrebi dodajte još malo.
  3. Omekšane jabuke izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu u pire (po potrebi dodati još malo vode da bude kašasto).
  4. Paralelno uz kuhanje jabuka za pire, skuhajte i zobene. Ugrijte zobeno ili bademovo mlijeko do vrenja. Kad zakipi, dodajte zobene pahuljice. Kuhati do željene gustoće na umjerenoj do laganoj vatri oko 10-ak minuta, uz povremeno miješanje i pazeći da ne iskipi.
  5. Ugasiti vatru pa dodati prstohvat cimeta, med i nabubrile chia sjemenke. Sve promiješati pa prebaciti u zdjelice.
  6. U svaku zdjelicu dodati par žlica pripremljenog pirea od jabuka, ploškice jabuka i sjeckane bademe.

Ova zobena kaša može se raditi i bez pirea od jabuka, umjesto njega možete samo nasjeckati jabuku u gotovu kašu.

 

Izvor: https://www .fitness .com .hr/prehrana/planirana-prehrana/10-recepata-za-pripremu-zobene-kase.aspx