PC BAKOVIĆ

Slovenska vina Jeruzalem Ormož

Osvježavajuća vina iz Slovenije

Vinska priča obitelji Puklavec je započela 1934. godine, kada je Martin Puklavec imao ideju: u zajedništvu proizvesti najbolja vina. Filozofija proizašla iz ove ideje još i danas odjekuje u obiteljskom vinarstvu. Puklavec Family Wines nastaju na temeljnim vrijednostima strasti, predanog rada i odanosti kvaliteti. Vladimir Puklavec i njegove dvije kćeri, Tatjana i Kristina, u tijesnoj suradnji s lokalnim vinogradarima, odlučno nastavljaju očevu i djedovu viziju.

Vina obitelji Puklavec stvaraju se u srcu vinskih položaja Ljutomer-Ormož u regiji Podravje, u sjeveroistočnom dijelu Slovenije. Ovi položaji posjeduju idealne mikroklimatske uvjete za uzgoj vinove loze. Rezultat su elegantna vina stvorena s beskompromisnom i strastvenom pozornošću za detalje, divno izbalansirana i izražajna kao i krajobraz naših vinograda.

 

Sorte grožđa

Regija Podravje često se naziva „slovenskom Toskanom“. Poznata po svojoj karakterističnoj hladnoj klimi i tlu bogatom mineralima, regija Ljutomer-Ormož najprikladnija je za proizvodnju svježih i voćnih bijelih vina. Nudimo više od jedanaest vrsta sorta grožđa uključujući Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Welschriesling, Traminer, Chardonnay, Pinot Blanc, Muškat i ponos regije, lokalnu vrstu Šipon (Furmint) koji se koristi u proizvodnji raznih vrsta vina i pjenušaca. Kako bismo proizveli crno vino punog okusa, pronašli smo savršeno mjesto na sunčanim obroncima Negotina u Makedoniji. Tamo uzgajamo vrste Merlot, Cabernet Sauvignon i lokalnu sortu grožđa Vranac.

 

Kvaliteta iznad kvantitete

Vina dolaze s područja ukupne veličine od 1.100 hektara vinograda, od kojih je 590 ha u vlasništvu vinarije Puklavec Family Wines. Prosječan urod po vinu iznosi 2 kg. Naši vinogradi protežu se diljem terasastih brežuljaka u regiji, na visinama od 200 – 300 metara, a svaki grozd još uvijek beremo ručno. To je samo dio procesa kojim osiguravamo najveću kakvoću svojih vina. Mnoga nagrađivana vina čine nas ozbiljnim dionikom na slovenskom tržištu, kao i na globalnim izvoznim tržištima.

 

Vina koja vrijedi kušati

Sauvignon & Sivi pinot

Sauvignon i pinot sivi popularne su sorte vinogradne pod-regije koje su vinari spojili u elegantno, svježe i voćno vino. Svježinu i mladost daje mu sauvignon, začinjen aromama lišća rajčice, bazge i kore citrusa. Pinot sivi daje punoću okusa i harmoniju.

Preporuka:

  • Vino je odličan prilog uz bijelo meso i perad, a posebno jela od šparoga.

Dobro je znati:

  • Suho vini
  • Temperatura posluživanja: 10-12 °C, najbolje piti mlado.

 

Muškat ottonel

Muscat Ottonel je slatko vino kojeg karakterizira svježina i prekrasna muškatna aroma. To je idealna ravnoteža između slatkoće i lakoće koju osigurava niži udio alkohola.

Preporuka:

  • Odlično ide uz slastice, ali se može poslužiti i samostalno.

Dobro je znati:

  • Slatko
  • Temperatura posluživanja: 10-12 °C, najbolje piti mlado.