PC BAKOVIĆ

Što učiniti da ručnici traju duže?

Da biste maksimalno iskoristili značajke i prednosti ručnika, sastavili smo vodič o tome kako brinuti za ručnike – od pranja do vješanja.

 

ŠTO TREBA IZBJEGAVATI

Da biste održali vrhunsku kvalitetu i performanse svojih ručnika, izbjegavajte omekšivače tkanina i sredstva za izbjeljivanje jer premazuju prirodna vlakna. Također ručnike držite podalje od sredstava za čišćenje i sredstava za osobnu njegu koji sadrže benzoil peroksid ili alfa hidroksi kiseline jer mogu uzrokovati promjene boje.

Ne perite ručnike predmetima koji mogu povući ili ukositi tkaninu. To uključuje odjeću s patentnim zatvaračima, kukicama ili čičkom. Za najbolje rezultate, pokušajte zasebno prati samo ručnike. Savjet: u slučaju izvučene niti na ručniku, oduprite se porivu da ga povučete! Jednostavno izrežite škarama.

PRANJE

Preporučujemo pranje nakon svake treće uporabe. Za pranje, koristite hladnu vodu i samo malu količinu deterdženta za pranje rublja, jer nakupina sapuna sprečava brzo sušenje. Spriječite stvaranja pilinga (pojava mjestimičnih nakupina zamršenih vlakana u obliku kuglica na površini tkanine) koje nastaju kada se duga vlakna trljaju o kratka vlakna – tako što ćete pranje posvetiti samo ručnicima i ostalim kupaonskim predmetima kao što su kupaonski ogrtaći ili kupaonske stope.

SUŠENJE

Prije sušenja, obavezno protresite ručnike. Sušite na slabijoj toplini (velika toplina oštećuje tkaninu) i odmah nakon sušenje je uklonite, jer prekomjerno sušenje stvara krhka vlakna. Ako više volite svježi miris ručnika osušenih na zraku, pokušajte s ovim koracima izbjeći ukočen osjećaj: Nakon što protresete ručnik, jedan kratki kraj objesite preko odjeće. Uklonite ručnik s odjeće kada je tek blago navlažen i umetnite ga u sušilicu radi konačnog sušenja. Uvijek provjerite jesu li vaši ručnici potpuno suhi prije slaganja i spremanja.

SLAGANJE

Za ručnike bez nabora koji evociraju vibracije hotelskog apartmana, preporučujemo sljedeću metodu za savijanje: Prvo položite ručnik ravnom na površinu i izravnajte sve nabore. Zatim, počevši s dugom stranom ručnika, savijte duljinu u trećine. Povucite kratku stranu i preklopite ručnik na pola. Ponovite ovaj korak. Trebao bi vam ostati uredan kvadrat koji će uredno složen stajati na polici – pokazujući njegov dobri dizajn.

SPREMANJE

Pri organizaciji ormara za ručnike manje je više. Preopterećene police možu uzrokovati nabore, neugodne mirise ili čak plijesan. Kako bi prostor mirisao svježe, mi volimo ugurati vrećicu lavande unutar nabora naših ručnika. Još jedan savjet: izbjegavajte pretjeranu upotrebu ručnika spremanjem svježe ispranih na dno police u vašem ormaru. Na ovaj način sve u ormaru dobiva redovitu upotrebu.

VJEŠANJE

Između upotrebe, objesite ručnik da se osuši. Nikada ne gomilajte vlažne ručnike na podu ili u košaru za veš, jer će to omogućiti rast plijesni. Umjesto toga, ručnik prebacite preko ručnika, što mu omogućava da se najbrže izravna i na zraku osuši. Kad se ručnik objesi na kuku, vlaga se gubi između nabora. Zarobljena vlaga = plijesan i bakterije. Pretpostavljamo da ih ne želite u kupaonici.

ZAMJENA

Vaši ručnici su potrošni; pod svakodnevnom upotrebom i čestim pranjem, neizbježno je da oni s vremenom počnu izgledati istrošeno. Predlažemo da poklonite stare ručnike u vaše lokalno sklonište za životinje ili da ih iskoristite kao krpe za čišćenje. Dobro za vas, dobro za okoliš.

Izvor: hrc-grupa.hr/blog/sto-uciniti-da-rucnici-traju-duzeg-10/