PC BAKOVIĆ

Sve što trebate znati o ljuljačkama za djecu

Djeca se vole ljuljati. Podsjeća ih na osjećaj sigurnosti i opuštenosti na koji su navikli u maminom trbuhu. Zbog toga osjećaju veliko zadovoljstvo kada se ljuljaju 24 sata na dan. No, koliko god biste ih voljeli ljuljati cijeli dan, fizički to nije moguće postići. Zato postoje ljuljačke i sjedalice za djecu.

Općenito su dizajnirane za djecu do 6 mjeseci starosti, savršene su za djecu koja još ne mogu sama sjediti. Većina ljuljački za djecu mogu se sama ljuljati, automatski ili nakon što ih jednom pogurnete. Tako ponavljaju umirujuće pokrete ljuljanja u kojima vaše dijete uživa, smirujući ih, a vi ćete imati slobodne ruke kako biste mogli raditi druge stvari.

Najbolje dječje sjedalice također mogu vašem djetetu pomoći pri ljuljanju u sjedećem položaju. Ovo je sjajno ako vaše dijete voli promatrati i pratiti događanja oko sebe. To je sjajan način da ga držite zauzetim dok obavljate vaše poslove.

Važno je napomenuti da dječje sjedalice i ljuljačke nisu autosjedalice. Nisu dizajnirane za zaštitu beba tijekom kretanja u vozilima, tako da ih nikada ne biste smjeli koristiti za prijevoz vaših mališana u automobilu.

 

Glavne značajke sjajnih dječjih sjedalica i ljuljački

  • Sigurnost i zaštita: Mehanizmi za zaključavanje trebaju biti pouzdani i sigurni. Sjedalica također treba biti stabilna, s bazom širom od sjedala. Prije upotrebe, pokušajte je gurnuti kako biste provjerili njezinu čvrstoću. Baza treba imati protukliznu podlogu kako bi se spriječilo proklizavanje na glatkoj površini.
  • Udobnost: Sjedalica treba imati funkciju naslona po potrebi. Treba imati mogućnost podešavanja naslona u nekoliko različitih kutova, od sjedećeg do ležećeg, za najudobniji san. Također bi trebala imati podstavu kako bi djetetu pružila dodatnu udobnost.
  • Zabava: Sjedalica/ljuljačka bi trebala biti opremljena lukom za zabavu s igračkama koje će prilikom ležanja zabavljati vaše dijete. Najbolji modeli dolaze s opcijama koje također omogućuju reprodukciju umirujuće glazbe kako bi vaše dijete bilo još opuštenije.
  • Materijal mora biti jednostavan za čišćenje. Djeca često naprave nered. Potrebna vam je sjedalica koja će vam olakšati život kada je u pitanju čišćenje.

 

 

Razotkrivanje popularnih mitova o dječjim sjedalicama i ljuljačkama

Postoji nekoliko mitova povezanih s dječjim sjedalicama i ljuljačkama. Prikazujemo vam neke od tih mitova i zašto vas isti ne bi trebali brinuti:

 

  1. Opasne su i nesigurne

Jedan od najčešćih razloga za zabrinutost je taj što se u dječjoj sobi nalazi pokretni namještaj koji može predstavljati opasnost. Međutim, većina dječjih sjedalica je lagana i teško ćete se povrijediti, čak i ako ste dijete.

Mnogi roditelji se brinu i zbog  opasnosti da dijete padne na glavu ili uvrne prst na šarkama. Istina je, međutim, da su kvalitetne dječje ljuljačke ili sjedalice dizajnirane tako da spriječe takve situacije. Sve dok slijedite sve korisničke upute koje dolaze uz vašu ljuljačku, ne biste trebali imati razloga za zabrinutost.

Tu su i opće sigurnosne mjere koje trebate poduzeti. Nikada ne stavljajte dijete u sjedalicu ako se nalazi na visokoj površini poput stolova ili stolica. Nikada ne postavljajte sjedalicu na vibrirajuću površinu (poput hladnjaka i perilica rublja) dok se dijete nalazi unutra. Meki kreveti ili kauči također mogu utjecati na ravnotežu sjedalice i uzrokovati prevrtanje.

Najbitnije je znati kako će dječje ljuljačke ili sjedalice biti savršeno sigurne ako ih koristite na odgovarajući i ispravan način.

 

  1. Mogu umanjiti povezanost između vas i vašeg djeteta

Držanje u naručju i ljuljanje vašeg djeteta jačaju povezanost, apsolutno je netočno da će se pružanjem prijeko potrebne pomoći oslabiti ta povezanost. Nema ničeg lošeg u korištenju dječjih ljuljački. Ionako nisu namijenjene upotrebi na duže razdoblje, stoga se ne trebate sramiti činjenice kako će vam ljuljačka biti potrebna.

Dječje sjedalice i ljuljačke su tu kako bi pomogle majkama da se lakše brinu o svojim mališanima. Budući da sami dijete ne možete ljuljati cijeli dan, mislite na ljuljačke kao sredstvo koje će vam pomoći da se odmorite, usredotočite se na brigu o sebi i obavljate druge poslove. Vaše dijete zna da ga volite, stoga se ne brinite oko toga. Iako je briga o djetetu veoma bitna, također morate biti u odgovarajućem fizičkom, emocionalnom i psihološkom stanju da biste se mogli dobro brinuti o njemu. Ove sjedalice pomažu vam da to postignete.

 

  1. Rabljene sjedalice ili ljuljačke su jednako dobre kao nove

Svi vole uštedjeti novac. Međutim, kad je riječ o sjedalicama ili ljuljačkama, rabljena ne bi trebala biti vaš izbor. Nemoguće je znati stvarnu povijest korištenja i kako su održavane. Da biste bili najsigurniji, trebali biste svakako kupiti nove.

 

  1. Skuplje je kvalitetnije

Umjesto da gledate na cijenu, prvo što biste trebali razmotriti nudi li sjedalica sve opcije koje tražite. Sigurnost bi trebala biti vaš glavni prioritet. U većini slučajeva nećete morati prekoračiti vaš budžet da biste je dobili.

 

Izvor: https://www.minime-beba.com.hr/blog/2020/05/19/sve-sto-trebate-znati-o-sjedalicama-i-ljuljackama-za-djecu/